Skilsmisse er dyre – det ved de fleste godt. Men hvor dyre er skilsmisser egentligt og hvordan kan du beregne de samlede udgifter til en skilsmisse, det er der alligevel ikke ret mange der har tænkt over. Derfor får du her en mulighed for at få et overblik over hvad en skilsmisse egentligt koster.
Hvad skal med i regnestykket?
Hvis man ønsker at beregne prisen på en skilsmisse, er det vigtigt at tage højde for alle de økonomiske aspekter der kan spille ind og have betydning for det samlede regnestykke. Der er nemlig både direkte udgifter til selve skilsmissen og dernæst nogle følgeudgifter – altså udgifter som kommer senere, som et resultat af skilsmissen.
Direkte udgifter
De direkte udgifter til skilsmisser er umiddelbart lette at få et overblik over – især hvis man deler sagerne op i to – en hvor parret enten er enige eller uenige.
• Hvis parret er enige – kan parret selv laver aftalerne og der betales 900 kr. i gebyr i statsforvaltningen.
• Hvis parret er uenige – kan sagen ende i retten, hvor partnerne selv betaler for sagens omkostninger og derfor er det selvfølgelig langt dyrere at være uenige.
Følge udgifter
En ting er gebyr i den offentlige statsforvaltning, udgifter til rådgivningsmøder, sparring eller andre udgifter og gebyrer for selve skilsmissen. Noget helt andet er alle de ekstra udgifter, som er udgifter der kommer oven i en skilsmisse, og som for de flestes vedkommende skal betales mange år ud i fremtiden. Det er typisk disse omkostninger, som alle ikke får med når de beregner omkostningerne ved en skilsmisse.
• Ægtefællebidrag
• Børnebidrag
• Andre særlige børnebidrag
• Børnetilskud fra kommunen
Andre følgeudgifter
Udover disse udgifter, skal der efter skilsmissen også betales 2 huslejer, 2 forsikringer, 2 licens abonnementer, og hvis man har børn kan man godt forberede sig på udgifter til ekstra tøj, lejetøj, computer, playstations, cykler og meget andet som barnet har brug for begge steder. Typisk vil der være udgifter til alle de ting man ikke lige kan slæbe frem og tilbage mellem de to husstande efter skilsmissen.
Kort sagt er skilsmisser rigtig dyre. Så hvis du ikke er helt sikker på at en skilsmisse nødvendigvis er det helt rigtige for jer, er det måske en god idé at overveje om der kan være andre alternativer – og det kan der heldigvis godt for rigtig mange par.
Parterapi kan betale sig
I Danmark er antallet af skilsmisser meget højt. Faktisk er den næsten 50 % af alle ægteskaber og ægteskabslignende forhold der ende med en skilsmisse. Vi har dog set en tendens et fald i antallet af skilsmisser de 2 sidste år og det kan skyldes flere ting. En af de vigtigste er dog at rigtig mange par prioriterer deres parforhold på en anden måde end tidligere og vælger at gøre noget ved de problemer de har i parforholdet inden det for alvor går galt og man når til en skilsmisse.
Rigtig mange vælger nemlig at gå i parterapi løbende, og ser parterapi som en slags vedligeholdelse af parforholdet – og det kan faktisk godt betale sig.
Der er lavet en række undersøgelser som dokumenterer effekten at parterapi og de viser at rigtig mange par har fået det markant bedre med hinanden efter et terapiforløb. Selv i de tilfælde hvor en eller begge parter har været enige om at en skilsmisse var den eneste rigtige løsning, er det rent faktisk lykkes for nogle at få gjort noget ved problemerne og få genskabt den gnist som er så vigtig for at få et parforhold til at fungerer.
Hvis du leder efter en dygtig terapeut eller mere information om parforhold og skilsmisser, kan vi helt klart anbefale at tage et kig på denne side.
God fornøjelse.