Sådan laver du dit budget

Det kan være omfattende at skulle lave sit eget budget – dog samtidig meget vigtigt! Hvis man ikke har et budget, kan man hurtigt komme til at have et overforbrug. Samtidig kan det også være en god idé at have et budget udarbejdet, hvis man gerne vil skifte bank, hvis man skal ansøge om boliglån eller noget helt andet. En bankrådgiver vil helst sikkert værdsætte, at du selv har styr på din økonomi. Du vil heller ikke fremstå som uansvarlig, når det kommer til pengesager!

Dog kan det være svært at komme i gang. Hvordan skal du starte? Vi har lavet en lille budget guide til dig med nogle gode råd. Du kan med fordel læse med her i artiklen, hvis du skal i gang med at udarbejde dit budget.

 

Hvad er faste udgifter?

Faste udgifter er de udgifter, som du betaler hver måned. Det er eksempelvis din husleje, dit telefonabonnement, dine streamingtjenester, dit fitnessmedlemsskab og andre lignende. Ligeledes findes der også de udgifter, som du normalvis betaler hver 3. måned. Dette kan være en forvirrende faktor for mange, som skal udarbejde deres budget. Hvordan skal disse placeres i budgettet?

Her er det meget normalt, at man dividerer beløbet, som man betaler hver 3. måned. Lad os sige, at du betaler 300 til dit internet hver 3, måned. Hvis det er tilfældet, skal du altså sætte 100 kr. af til internet hver måned. Når den 3. måned rammer, har du allerede hele beløbet til internet regningen opsparet, uden at dine udgifter stiger i pågældende 3. måned.

Hvis du eksempelvis kun betaler internet, elektricitet, varme og fagforening hver 3. måned, men du ikke sparer op til disse udgifter i de resterende måneder, bliver den 3. måned pludselig ekstremt dyr. Og hvem har lyst til det? Du kan regn procent og se, hvor stor en forskel der pludselig vil være på dine månedlige udgifter, hvis du ikke sparer op.

 

En budgetkonto

Når du har udregnet alle dine faste udgifter per måned, er det altså tid til at lave en budgetkonto. Din bank udbyder helt sikkert denne service, men de vil også gerne lave budgettet for dig – og så bliver det altså hurtigt en dyr affære at oprette en konto til budgettet!

I stedet kan du blot oprette en ekstern konto, som du selv kalder for en budgetkonto. På denne konto indsætter du dine månedlige udgifter hver måned, og du behøver derfor ikke at bekymre dig om, hvor mange penge der er på lønkontoen, regninger som bliver betalt via lønkontoen og meget andet.

 

En opsparing

Når du har udarbejdet dit budget og du har styr på dine konti, har du også et meget større overblik over, hvilke penge du kan sætte på din opsparing. Når man har kontrol over, hvilke penge der går til hvad, kan det hurtigt føles som om, at der er flere penge at gøre med. Sæt dem på en opsparing og spar op til dine drømme!