Lær mere om procentregning

Procentregning er vigtigt, ikke mindst indenfor økonomi

Er du nysgerrig på, hvordan man regner procent og hvad man bruger procentregning til, kan du læse mere om det i denne artikel. Læs med her og bliv klogere på en af matematikkens mest basale og samtidig brugbare redskaber! 

Hvad betyder procent?

Vidste du, at ordet “procent” faktisk betyder “hundrededele”? Vi kender alle procent regnet, som er det tegn, som er mest brugt for at illustrere et procentdel. Dog kan man også skrive 5 procent som 5/100 (fem hundrededele) eller bruge decimaltal.

Nu hvor vi ved lidt mere om, hvad procent helt præcist henviser til, kan vi dykke lidt mere ned i, hvordan vi regner med procent! 

Hvordan regner man procent?

Man kan faktisk udregne procent på flere forskellige måder, og folk lærer det derfor også på forskellig vis. Dog kan det altid være fordelagtigt at kunne udregne en specifik matematisk udregning på forskellige måder! Tænk nu, hvis du en dag står og har brug for en back-up plan? 

Dog lærer de fleste af os at udregne procent ved brug af brøker. Brugen af brøker er oplagt, idet procent er betegnet som hundrededele – som vi fastlagde i første afsnit af denne artikel! 

Man kan eksempelvis starte med at dividere tallet med 100, da procent jo betyder hundrededele. Når man dividerer pågældende tal med 100 får man én hundrededel af tallet. Derefter skal man gange med procenttallet – og så har du resultatet! Dette er blot én af de få måder, hvorpå procentregning kan laves. 

Hvad bruger man procentregning til?

Man kan bruge procentregning i utrolig mange situationer. Procenter giver nemlig en god fornemmelse af, om et eventuelt fald eller en stigning er lille eller stor. Når vi for eksempel snakker om, at inflationen er steget med 7 procent, har vi alle en idé og forståelse af, at denne procentstigning er stor. 

Hvis man derimod havde beskrevet stigningen i inflationen med “enheder”, ville vi ikke have samme forståelse for, hvor omfattende stigningen er. 

Yderligere bruger vi procent i mange andre samfundsmæssige henseende, som eksempelvis når vi skal beregne moms og skat. At udregne procent er en simpel udregning, som de fleste kan lave. Derfor er det også nemt for den individuelle borger at udregne, hvor stor en udbetaling, som SKAT skal have. 

Vi håber at denne artikel har gjort dig en smule klogere på procentregning, og hvorfor procentregning er ideel at bruge i flere forskellige situationer.