Hvad er hør?

Hør er et af de ældste tekstiler i verden og var meget udbredt i middelalderen, hvor det både blev brugt af rige og fattige til næsten alle deres tekstiler, lige fra sengetøj til sko, men i forbindelse med industrialiseringen i begyndelsen af 1800-tallet blev det en mere eksklusiv vare. Dette skyldtes at det blev hurtigere og billigere at producere tekstiler med bomuld frem for hør. Af den grund blev bomuld den foretrukne vare, mens hør kun var reserveret til de mere privilegerede. I stedet for at hør blev brugt til stort set alle slags tekstilvarer, så blev det efter industrialiseringen hovedsageligt brugt til finere produkter, hvor dets temperaturregulerende evne også havde en fordel. Det var produkter som sengetøj, duge, dækkeservietter, kanvasser mm. Hør blev også brugt til finere tøj – mod slutningen af 1800-tallet var det meget ofte at man så mænd i overklassen som havde tøj lavet af hør.

I dag bliver hør stadig betragtet som en ”luksus-tekstil”. Forbedringer i hørproduktionen har gjort det billigere og hurtigere at lave hør, hvilket betyder, at det ikke længere bare er overklassen som har råd til det. Inden for de seneste år har hørtekstiler derfor oplevet et stort comeback i mode- og indretningsindustrien.

I dag finder størstedelen af hørproduktionen sted i Europa – faktisk er 70 % af alt hør produceret i EU.

Hørtekstilets evne til at overleve så mange kulturer og civilisationer viser noget om, hvor nyttigt og flot et stof det er. I Villa Boheme kan man købe duge lavet af hør i rigtig mange forskellige farver og størrelser til en fornuftig pris. Alle hørduge er af 100 % ren hør og overholder standarderne for REACH, som er en lovgivning fra EU, som sikrer at hørdugene er produceret under redelige forhold uden at det har skadet miljøet.

Hørdugene er meget nemme at vaske, og tørrer også meget hurtigt. Hørtekstilet har den fordel, at hørdugene kun bliver pænere og kraftigere for hver vask, af modsætning til mange andre tekstiler.